Nederlandse fotografie van de 18e eeuw tot heden

←  oudere artikelennieuwere artikelen →
11 april 2012

Anja van Buuren

1946

In de jaren zeventig legde Anja van Buuren het liefdesleven van haarzelf en van haar vriendin Merel vast in intieme, openhartige foto's en dagboekaantekeningen.

meer  →

Laatste aanwinst - maart 2012

— 8 april 2012


Mussen in een tuin, precies 90 jaar geleden. Losse foto's gevonden op een rommelmarkt, iedere foto 6x9 cm.

Installation views tentoonstelling GEMAK Den Haag (wegens succes verlengd tot 29 april!)

—28 maart 2012


6 maart 2012

Johanna Vliegenthart

1947

Een van de meest opmerkelijke fotografen van de jaren zeventig was de paranormaal begaafde Johanna Vliegenthart. Zij combineerde haar buitengewone gaven met inventieve fotografische methoden. Op de jaarlijkse paranormaalbeurs in Den Haag vond ik deze foto's van haar.

meer  →

2 maart 2012

Adriaan Paauw

1765 - 1792

De spectaculairste vondst uit mijn verzamelaarscarriere was zonder twijfel de ontdekking van het werk van Adriaan Paauw, waarschijnlijk de eerste uitvinder van fotografie. Bij een routinematig bezoek aan de wekelijkse antiekmarkt in Den Haag liet een van de handelaren mij een blikken trommel zien met onder andere een beduimeld exemplaar van een klassieker uit de achttiende-eeuwse wetenschappelijke literatuur - de Chemische Abhandlung von der Luft und dem Feuer van de Zweedse scheikundige Carl Wilhelm Scheele.

meer  →

27 februari 2012

Fien Huijbregts

1910 - 1977

De Brabantse Fien Huijbregts was slechts enkele jaren actief als fotografe. Rond 1930 maakte zij deel uit van de surrealisten in Brussel. Zij was een van de weinige surrealistische fotografen die Nederland heeft gekend en haar werk kenmerkt zich door een eigen blik waarmee ze in alledaagse voorwerpen een andere werkelijkheid herkende.

meer  →

Expositie deel van de collectie in GEMAK

—26 februari 2012


Uitnodiging expositie

Enkele jaren geleden vond ik bij een drukkerij in Schiedam de verloren gewaande oplage van Haarscherp, een feministisch fototijdschrift uit 1977 dat nooit is uitgegeven, maar wel blijkt te zijn gedrukt. De redactieleden kregen kort voor het verschijnen van het blad hevige ruzie en gingen uit elkaar zonder nog naar Haarscherp om te kijken. Ik kocht de hele oplage en presenteer op deze tentoonstelling het werk van de verschillende fotografes uit het magazine en de resultaten van mijn onderzoek naar deze opmerkelijke vondst.
20 februari 2012

Théophile de Bock

1851 - 1904

Théophile de Bock heeft nog enige faam omdat hij bij het Panorama Mesdag assisteerde, regelmatig in de brieven van Van Gogh wordt genoemd en omdat verschillende straten in ons land zijn naam dragen. Als zelfstandig schilder is hij praktisch vergeten. De ontdekking van deze serie foto's zou daar wel eens verandering in kunnen brengen want zij werpt een heel nieuw licht op zijn schilderkundige werk. Bovendien is De Bock, zoals nu blijkt, de enige negentiende-eeuwse landschapsfotograaf die Nederland rijk is.

meer  →

15 februari 2012

Yvon de Korte

1948 - 1979

Yvon de Korte was een veelzijdig kunstenares. Naast foto's maakte ze ook films, tekende en schilderde ze. Ten tijde van het feministische fotomagazine Haarscherp (1977) won ze een belangrijke filmprijs. Kort daarna zou ze komen te overlijden in een ongeluk.

meer  →

15 februari 2012

Sammy Hegontvlug

1937

Maatschappijkritisch fotografe die onder andere publiceerde in het feministische fototijdschrift Haarscherp.

meer  →

←  oudere artikelennieuwere artikelen →