Alex Heuvelkering

1966

De Leidenaar Heuvelkering voerde in de jaren 80 verschillende autonome fotoprojecten uit, waarvan er geen enkele openbaar is gemaakt. De presentatie van het werk van deze autodidact mag dus met recht een primeur genoemd worden.

Afgewezen modellen

De tijd die Heuvelkering niet aan zijn studie fysische chemie besteedde werd aan fotografie gewijd. Door zijn grondige en leergierige instelling nam de kwaliteit van zijn projecten snel toe. Het meest geslaagde is naar mijn mening de serie  Afgewezen modellen.

In de straat achter Heuvelkerings studentenwoning bevond zich het bekende Leidse modellenbureau Hutspot Model Management (waarbij de u van Hutspot zo was geschreven, dat deze ook als een o kon worden gelezen!). Iedere dag meldden zich hier jonge meisjes aan, veelal studenten, om geld bij te verdienen in de modellenwereld. Dit bureau had een opmerkelijke strategie. Vrouwen die om wat voor reden dan ook werden afgewezen moesten het bureau langs de achterdeur verlaten. Zo kwamen ze bijna automatisch bij Heuvelkering terecht. Hij had deze tactiek al snel in de gaten en kreeg een idee voor een fotoproject, waarbij hij en passant behulpzaam zou zijn bij de carrière van de aankomende modellen. Hij sprak de vrouwen op een vrijblijvende manier aan, juist op een moment dat ze niet al te goed in hun vel zaten, en beurde ze op met grapjes. Bij Sociëteit De Burcht, een bekend café in de buurt, namen ze volgens standaard ritueel een koffie met gebak. Natuurlijk werd er over de teleurstelling gesproken en liet hij doorschemeren ‘ook in de modellenfotografie te zitten’. Hoewel het er dik bovenop lag bleek zijn strategie buitengewoon goed te werken. Een hoog percentage van de vrouwen die hij aansprak kreeg hij ook daadwerkelijk voor zijn camera.

In de kelder van zijn studentenhuis had Heuvelkering een kleine fotostudio ingericht, maar, als het weer het toestond, nam hij zijn modellen ook graag mee naar de Hortus botanicus in Leiden. Daar maakte hij op een eenvoudige, eerlijke manier foto’s. Weinig opsmuk, geen enscenering en vrouwen die altijd in de camera kijken zijn kenmerken van Heuvelkerings fotografie. Het is mij niet bekend of er betaling tegenover stond, of de modellen afdrukken kregen voor hun portfolio. Ook is mij niet bekend of enige van de getoonde vrouwen een carrière hebben voortgezet in deze wereld. Het enige dat met zekerheid kan worden gezegd is dat Heuvelkering een relatie kreeg met de laatste van zijn modellen. Zij haalde zij hem over, misschien gedreven door jaloezie, om zijn project stop te zetten. Helaas hebben Heuvelkering’s foto’s de weg van veel van zijn modellen gevolgd: ze werden overal afgewezen.

Verwante fotografen

bekijk

Eline Portman

bekijk

Elbertus Donkerwolk

bekijk

Ine Wiegers